.

.

Om bloggen

Evelina Svensson heter jag och har gjort boken Laga för fler utan gluten och mjölk. Jag älskar mat och sötsaker och vill visa att man kan äta gott utan gluten och mjölk. Här delar jag med mig av mina egna recept och andras. Alla recept är naturligt glutenfria.

Saffran- & mandelkaka/ Naturligt glutenfri

SötsakerPosted by Evelina Thu, December 18, 2014 23:26:45
Ingredienser

4dl vatten

50g jäst

1 tsk fiberhusk

2 ägg

0,5 g saffran

1 dl kokt pressad potatis

10 dl rismjöl

1 dl socker

75 g mjölkfritt margarin ( rumstempererat)

(Olja eller mjölkfritt margarin och Fibrexströ till formen. 1 ägg till pensling)

Fyllning

75 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)

1tsk vaniljsocker

0,5 dl socker

100g mandelmassa

Vaniljsocker för garnering

Gör då här:

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen. Vispa äggen i en bunke. Häll över degspadet och tillsätt fiberhusk och saffran. Rör ner 8dl av mjölet och potatisen. Vispa med elvispen ca 5 minuter. Ha i sockret och rör tills det blandats med degen. Rör sedan ner smöret i degen. Låt degen jäsa under bakduk i 20 minuter.

Smöra och bröa formen under tiden degen jäser, samt rör ihop margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. När degen jäst färdigt, ha i resten av mjölet och arbeta degen ordentligt i bunken. Den ska fortfarande vara kletig. Häll över hälften av degen till en stor springform. Smeta ut fyllningen och riv mandelmassan i ett jämnt lager över degen i formen. Häll över resten av degen till springformen. Låt degen jäsa 15 minuter och värm ugnen till 220 grader. Vispa ägget och pensla sedan kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Eller tills kakan fått en gyllenbrun färg och fast konsistens. Låt svalna. Garnera med vaniljsocker.

  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post9