.

.

Om bloggen

Evelina Svensson heter jag och har gjort boken Laga för fler utan gluten och mjölk. Jag älskar mat och sötsaker och vill visa att man kan äta gott utan gluten och mjölk. Här delar jag med mig av mina egna recept och andras. Alla recept är naturligt glutenfria.

Celiaki/glutenallergi/glutenintolerans

Glutenallergi/CeliakiPosted by Evelina Sat, April 05, 2014 08:08:23

Glutenallergi, celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Hos den som är glutenallergiker skadas tarmluddet i tarmens slemhinna av gluten. Om man har celiaki och fortsätter att äta gluten försvinner tarmluddet och tarmens insida blir slutligen helt slät. Tarmluddet har stor betydelse för näringsupptaget. Därför är celiaki ett allvarligt tillstånd som kan leda till brist på viktiga näringsämnen som järn, B12 och folsyra.

De vanligaste symtomen på glutenallergi, förutom ovan nämnda näringsbrister, är trötthet, diarré, gasig mage, viktnedgång, blåsor i munnen, värk i skelettet, samt svårigheter att få barn. Glutenallergi varar livet ut, men det går att bli symptomfri av att äta glutenfri kost. När man börjar med en glutenfri diet läker tarmen långsamt och fungerar så småningom bra igen. Det kan ta upp till ett år för tarmluddet att återbildas.

Glutenfria livsmedel

Gluten mäts i PPM som är en förkortning för parts per million. Livsmedel med 20 ppm gluten, det vill säga max 20 milligram gluten per kilo, får märkas som "glutenfri". Produkter som är lämpade för glutenintoleranta och som innehåller högst 100 milligram gluten per kilo får använda benämningen " mycket låg glutenhalt." Det överkorsade axet är en symbol för att produkten är garanterat "glutenfri" eller har "mycket låg glutenhalt".

För att ett livsmedel i Sverige ska få använda symbolen, ska ett intyg från livsmedelsverket med ppm i livsmedlet visas upp och ett avtal skrivas med Svenska celiakiförbundet. Symbolen är likadan i hela Europa och regleras av AOECS, som är samarbetsorganet för celiakiförbund i Europa. Viktigt att tänka på är att glutenfria produkter inte är garanterat helt fria från gluten. De ligger bara inom gränsvärdet mindre än 20 PPM gluten.

Naturligt glutenfri kost

Hur mycket gluten kan då en glutenallergiker äta per dag? Det kan skilja sig åt, men kliniska studier har kommit fram till ett generellt gränsvärde på 50 milligram gluten per dag. En del av de personer som har celiaki tål mindre än 20 ppm gluten eller har nolltolerans mot gluten. De behöver äta en naturligt glutenfri kost. Det innebär att undvika allt som har sitt ursprung från vete, korn och råg. Vissa glutenallergiker reagerar också på proteinet i havre.

(Texten är tagen från boken: Laga för fler-utan gluten och mjölk)  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post2