.

.

Om bloggen

Evelina Svensson heter jag och har gjort boken Laga för fler utan gluten och mjölk. Jag älskar mat och sötsaker och vill visa att man kan äta gott utan gluten och mjölk. Här delar jag med mig av mina egna recept och andras. Alla recept är naturligt glutenfria.

Kokosolja

Hud- & hårvårdPosted by Evelina Sun, October 11, 2015 21:56:16
Kokosolja är bra för torr hud. Jag läste att den dessutom är anti-inflammatorisk och har en naturlig solskyddsfaktor( SPF 4).

När mitt hår är torrt och inget annat hjälper har jag använt kokosolja som hårinpackning. Använd det bara i topparna. Ha i kokosoljan i hårtopparna ca 1 timme innan duschen. Tvätta och skölj sedan håret ordentligt.

  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post21

Skrubbkräm-kokos och kaffe

Hud- & hårvårdPosted by Evelina Sun, October 11, 2015 21:49:08
Jag tycker att det här är bästa skrubben för en strålande, fräsch hud.(De flesta krämer mot celluliter innehåller koffein.)

Ingredienser:
kokosolja
kaffesump

Gör så här:
Ta rumstempererad kokosolja och häll upp i en glasburk med lock. Häll i kaffesump från nykokt kaffe. Mängd av ingredienserna beror på önskad konsistens. Rör ihop. Förvara i kylen.



  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post20

Skrubbkräm-olivolja

Hud- & hårvårdPosted by Evelina Sun, October 11, 2015 21:38:43
Kan användas till både kropp och ansikte. Blanda ingredienserna till önskad konsistens.

Ingredienser:

olivolja
honung
strösocker.


  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post19

Kolasås

SötsakerPosted by Evelina Fri, October 09, 2015 20:13:03
Det godaste jag någonsin ätit är hemmagjord kolasås. Jag har aldrig gillat kolasås tidigare, men när jag provade den här hemma hos en vän, var jag fast för alltid. (Ca 6 portioner)

Ingredienser:
2 dl sojagrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda sojagrädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud på svag värme i ca fem minuter. Rör ned vaniljsocker och häll upp i en kanna. Serveras varm.

Att tänka på:
Sirap kan innehålla gluten och/eller spår av spannmål.





  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post18

Lax i ugn med klyftpotatis

MatPosted by Evelina Fri, October 09, 2015 19:25:46

4 portioner

Ingredienser

1 st laxsida
10 st potatisar
1 msk olja
citronsaft, chiliflakes, salt och peppar.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba och skär sedan potatisen i klyftor. Lägg dem i en fryspåse och häll över oljan. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper, krydda laxen med citron, chiliflakes och peppar. Häll ut potatisen bredvid laxen och salta både lax och potatis. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Servera med sallad och aioli.

  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post17

Myntate

ReceptPosted by Evelina Mon, September 21, 2015 20:15:24

Enkelt, gott och nyttigt te:

Lägg torkade myntablad i en tehållare. Häll över varmt vatten. Tillsätt en halv tesked kokosolja och lite honung.

(Kokosolja är antiinflammatorisk och gynnar tarmfloran)

  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post16

Limpa

BrödPosted by Evelina Sat, September 12, 2015 09:22:39

Ingredienser:

50 g jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
3 tsk brödkryddor
2 tsk fiberhusk
3 medelstora, kokta och pressade potatisar
3 dl boveteflingor
7 dl rismjöl
2 dl kokosmjöl

Olja till formen

Gör så här:
1)Gör iordning potatisen.
2)Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.
3)Tillsätt salt, brödkryddor, fiberhusk och potatis. Rör om.
4) Tillsätt boveteflingor, rismjöl och kokosmjöl under omrörning. Kör degen i hushållsmaskin eller med elvisp i minst 5 minuter, för ett fluffigt bröd.
5) Låt jäsa i bunken i 40 minuter.
6) Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en 2-liters limpform.
7) Häll över degen i den smorda limpformen och låt jäsa i ytterligare 40- minuter.
8) Grädda längst ner i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30-40 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp limpan.

Förvara brödet i frysen om inte du ska äta det samma dag.




  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post15

Köttfärssås

MatPosted by Evelina Fri, September 04, 2015 21:03:13
Ingredienser:
500 g nötfärs
1 gul lök
2 tomater
1 morot
1 dl vatten
0,5 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl sojagrädde
2 msk tomatketchup
chili, salt och peppar

Gör så här:

1) skär löken och tomaterna. Riv moroten fint.

2) koka upp vattnet samtidigt som du bryner färsen och löken.

3) Tillsätt tomat och morot till färsen.

4) Lös upp buljongtärningen i vattnet. Tillsätt buljong, tomatketchup och sojagrädde. Smaka av med chili, salt och peppar.

5) Låt småkoka i ca 20 minuter.

Servering:
Jag brukar servera köttfärssåsen tillsammans med Sempers glutenfria tagliatelle och en sallad med vinegrette.

Övrigt:
Jag kan inte ansvara för att produkterna är 100% naturligt glutenfria, men jag använder Sempers glutenfria tagliatelle, ICAs grönsaksbuljong och Felix tomatketchup.




  • Comments(0)//utanglutenochmjolk.estextochbild.se/#post14
Next »