.

.

Om bloggen

Syftet med bloggen är att dela med mig av mina erfarenheter av att ge ut en bok. Min förhoppning är att du som går i tankar om att ge ut en bok, eller kanske redan är mitt i processen, ska få nytta av mina erfarenheter.

Att ge ut en bok under eget förlag innebär att vara egen företagare. Därför skriver jag om problem och lösningar som jag stöter på i mitt företag.

Vikten av belöning

FöretagandePosted by Evelina Sun, March 30, 2014 21:12:28

På sistone har jag insett vad viktigt det är att fira när man når ett mål och att ge sig själv belöning. Som företagare lägger man ned mycket tid på sitt arbete och de flesta får försaka andra delar av sitt liv för att driva sitt företag. Ibland tryter säkert både lusten och orken att göra saker. Då kan en belöning motivera till att fortsätta.

Jag kom att tänka på en föreläsning jag var på för ett tag sedan. Det var med två killar som nyligen startat sitt företag. Den ena av dem hade arbetat som teamledare inom telefonförsäljning, med främsta uppgift att motivera sina säljare att sälja mer. Eftersom telefonförsäljarna fick provisionsbaserad lön, så kan man fundera på hur betydelsefull hans uppgift egentligen var. Borde inte lönen vara en tillräckligt stor drivkraft att sälja mer?

Teamledaren upptäckte att löneutbetalningen var för långt bort för att vara en tillräckligt stor drivkraft. Det motiverade helt enkelt inte säljarna för stunden. Däremot kunde en säljtävling, där priset var något så litet som en öl, resultera i en oanat stor försäljningsökning på ett arbetspass. Slutsatsen var att du behöver ha både kortsiktiga, små belöningar och stora, mer långsiktiga belöningar, att se fram emot.

För att få chansen att sälja femhundra böcker till, behöver du ringa ett enda säljsamtal. Att du eventuellt får inkomst av femhundra böcker borde ju vara en tillräckligt stor drivkraft till att ta upp telefonen och ringa. Eller?

Ja, en bra dag kanske det inte är några problem men en dålig dag kan det vara svårare. Då behöver man en annan typ av motivation för att klara av uppgiften. Lösningen är att utlysa en belöning till sig själv. Det behöver inte vara något stort. Till exempel så belönade jag mig själv idag med att slippa laga mat. Istället hämtade jag sushi som jag avnjöt vid sjön i vårsolen.

När du har nått ett större mål eller delmål måste belöningen också vara större. Så sätt inte bara höga mål, sätt även upp en rejäl belöning. Då ökar chansen att du orkar motivera dig själv att arbeta tills dess att målet är uppnått.