.

.

Om bloggen

Syftet med bloggen är att dela med mig av mina erfarenheter av att ge ut en bok. Min förhoppning är att du som går i tankar om att ge ut en bok, eller kanske redan är mitt i processen, ska få nytta av mina erfarenheter.

Att ge ut en bok under eget förlag innebär att vara egen företagare. Därför skriver jag om problem och lösningar som jag stöter på i mitt företag.

Tre måsten för att ge ut din bok

MarknadsföringPosted by Evelina Sat, March 15, 2014 09:00:15

Vad är ISBN och hur skaffar man det till sin bok?

ISBN står för International Standard Book Number. Det är en standardiserad sifferkombination som ska underlätta identifikation av monografiska publikationer. I första hand är ISBN avsedd för detaljhandeln i samband med försäljning. Tryckta böcker och broschyrer ska tilldelas ISBN.

Kungliga biblioteket administrerar ISBN, det är kostnadsfritt, enkelt att ansöka och tar bara ett par dagar innan du har ISBN till din bok. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret på sidan angiven nedan:

www.kb.se/isbn-centralen/isbn/ansokan-forlag-utgivare/

Bokrondellen

För att kunna sälja och distribuera sin bok till bokhandlarna behöver man lägga upp den hos bokrondellen. Jag har varit i kontakt med flera av de större aktörerna inom bokhandeln men de tar inte in böcker som inte finns upplagda på bokrondellen. Så mitt råd är att börja med att lägga upp den där, innan eller i samband med att du börjar sälja din bok. Man kan inte anmäla sin bok till bokrondellen utan att ha ett registrerat företag. Mer information om hur bokrondellen fungerar och avtalet du behöver fylla i och skicka in till bokrondellen hittar du under länken nedan:

www.bokrondellen.se/sv-SE/Anslut-ditt-forlag/

EAN/Streckkod

För att kunna sälja din bok behöver du ha en streckkod. Det här ordnar du efter att din bok har fått ett ISBN. Jag skaffade streckkoden till min bok hos Gyllene snittet AB. Du behöver bara mejla ditt ISBN till dem, så får du en streckkod och en EAN kod (European Article Number) som EPS-fil i ett mejl. EPS-filen kan du sedan använda för att lägga streckkoden och tillhörande EAN kod på omslaget till din bok. Kostnaden för att skaffa EAN och streckkod är i skrivande stund 200kr + moms. Se länken till Gyllene snittet AB nedan:

www.snittet.se/