.

.

Om bloggen

Syftet med bloggen är att dela med mig av mina erfarenheter av att ge ut en bok. Min förhoppning är att du som går i tankar om att ge ut en bok, eller kanske redan är mitt i processen, ska få nytta av mina erfarenheter.

Att ge ut en bok under eget förlag innebär att vara egen företagare. Därför skriver jag om problem och lösningar som jag stöter på i mitt företag.

Att söka förlag

Att söka förlagPosted by Evelina Sun, February 09, 2014 18:07:50

Min bok är, eller åtminstone började som, en hobby. Jag arbetar heltid med något helt annat. När jag väl hade bestämt mig för att det skulle bli en riktig bok, som skulle ut på marknaden, tyckte jag det var enklast att hitta ett förlag som ville ta sig an boken. För mig innebar det för mycket arbete att på egen hand trycka, marknadsföra, sälja in och distribuera den.

Det finns väldigt många förlag i Sverige och det är omöjligt att skicka in sitt manus eller synopsis till samtliga förlag. Många av dem är egenutgivare och ger, precis som det låter, enbart ut sina egna böcker. Dessutom vill man ju inte slösa med sin egen eller förlagens tid genom att skicka in manus till fel förlag. Om du håller på med en bok om poesi- skicka in manuset till de förlag som tidigare gett ut böcker inom poesi. Om du gör en kokbok-skicka in manus till de förlag som tidigare gett ut kokböcker. Det handlar inte bara om att få ett förlag, vilket som helst, att ge ut boken. Det ska också vara ett förlag som har rätt profil för att trycka, marknadsföra och sälja din bok.

Börja med att göra research om vilka förlag som finns därute och som skulle passa dig och din bok. På alla bibliotek finns en tidskrift där samtliga förlag som gett ut böcker under föregående år finns representerade. Börja med att titta i den. Gör en lista över de förlag som eventuellt skulle vara intressanta för dig. Ring till de förlagen, presentera dig och din bokidé. Fråga hur de vill ha din ansökan och om det finns en kontaktperson. Fördelarna med att ringa till förlagen innan du lägger ner mer arbete, är att du omgående får reda på om förlaget inte är rätt profil för din bok. Samt om det är ett större förlag, blir hänvisad till rätt person eller avdelning från början.

Idé, manus, synopsis eller pitch-möten. Alla förlag har olika sätt att arbeta på. De flesta stora förlag skriver på sin hemsida att de enbart tar emot färdiga manus, i pappersformat och anger en adress att skicka manus till. Mitt tips är att vara lite mera offensiv. Försök att hitta en person på förlaget du kan skickad delar av din bok eller synopsis till. Jag skickade min bok på e-mejl, innan den var färdig, till flera av de förlag som på sin hemsida frånsagt sig alla e-mejl och ofärdiga manus. I de flesta fall tittade de på mitt manus i alla fall och gav mig ett svar. I dagsläget har jag fortfarande inte fått något förlag att nappa. Däremot har mitt tillvägagångssätt gett utdelning i form av feedback på boken och hänvisningar till kontaktpersoner på andra förlag. Kontakterna och erfarenheterna jag fått, gör att arbetet inte kändes helt förgäves.

Om du ska skicka in material till ett förlag. Skicka synopsis (en sammanfattning av boken), ett kapitel eller några uppslag ifrån boken om den har bilder som är betydande, samt ett säljbrev där du beskriver vem du är och varför just din bok kommer att sälja.

En del förlag anordnar träffar där man får presentera sin bok. Då tror jag att man har störst chans att sälja in sin idé. Får man möjligheten att prata om den och ge en personlig presentation, så får boken en större chans hos förlaget än ett anonymt manus bland hundratals andra.

Tidskrävande och tålamodsprövande. Förbered dig på att du kommer att få många nej tack på vägen. I många fall inget svar alls och att det hos många förlag kan ta flera månader innan någon tittat på ditt manus eller har tid för ett möte. Om du verkligen vill få din bok utgiven av ett förlag så får du inte ge upp och försöka hitta vägar för att komma vidare.

Personligen orkade jag leta förlag till min bok i två veckor. (Nej, tålmodighet är inte min starka sida.) Jag insåg ganska snabbt att jag inte hade lust att lägga ner tid och arbete på något som kanske inte skulle ge utdelning i slutändan. Genom att ge ut den själv är jag garanterad att få hålla och bläddra i ett tryckt exemplar av min bok.