.

.

Om bloggen

Syftet med bloggen är att dela med mig av mina erfarenheter av att ge ut en bok. Min förhoppning är att du som går i tankar om att ge ut en bok, eller kanske redan är mitt i processen, ska få nytta av mina erfarenheter.

Att ge ut en bok under eget förlag innebär att vara egen företagare. Därför skriver jag om problem och lösningar som jag stöter på i mitt företag.

Nätförlag, utländskt eller lokalt tryckeri?

Nätförlag och tryckerierPosted by Evelina Sat, March 15, 2014 09:20:12

Nätförlag, utländskt eller lokalt tryckeri?

Print on demand eller books on demand innebär att nya exemplar av boken trycks först då förlaget får in en order. Det här sättet att arbeta på uppkom i och med att den digitala trycktekniken kom upp i ungefär samma kvalitet som den konventionella. Fördelen med print on demand, för både egenutgivare och större förlag, är att de inte behöver ha några kostnader för lagerhållning. Print on demand möjliggör för internetbaserade förlag att hjälpa dig att sammanställa, trycka, marknadsföra och distribuera din bok. Du får möjlighet att välja i vilken utsträckning du vill ta del av förlagets tjänster och du kan till och med ge ut din bok under eget förlag. Ett mycket prisvärt sätt att ge ut sin första bok på. Går du i tankarna att ge ut en bok så tycker jag absolut att du ska undersöka vad nätförlagen har att erbjuda.

En av fördelarna med att anlita ett nätförlag är att man får hjälp med att registrera boken för ISBN, EAN och bokrondellen. Se inlägget ”tre måsten för att kunna ge ut sin bok” under kategorin marknadsföring.

Jag undersökte även möjligheten att trycka min bok utomlands, vilket är ett billigare alternativ. På flera utländska tryckerier ges man möjligheten att på hemsidan beräkna tryckkostnaden. Det gör man genom att fylla i vilken tryckteknik man önskar använda, hur stor upplaga man vill ha, samt vilket material man vill använda till omslag och inlaga. Här tog det stopp för mig och jag började klia mig i huvudet. Jag är inte utbildad på trycktekniker och papperskvaliteter och insåg att jag inte kommer att få ett bra resultat om jag gör det här på egen hand, utan rådgivning. Så jag bestämde mig för att vända mig till lokala tryckerier för att lära mig mer.

Att jag hörde av mig till flera lokala tryckerier var det bästa jag har gjort hittills i mitt projekt. I möten med olika säljare upptäckte jag att jag hade en bestämd uppfattning om vilken kvalitet min bok skulle ha, men jag hade inte kunskapen om hur jag skulle nå dit. Av tryckerierna fick jag goda råd om hur jag skulle kunna få den kvalitet jag önskade och samtidigt hålla nere kostnaden för trycket. Jag ska göra en kokbok där jag själv har fotat och gjort layouten. Därför är det viktigt för mig att det blir bra hela vägen. Det tryckeri jag fastnade för hjälpte mig inte bara med papperskvaliteter och förslag på omslag, utan tog sig tid att ge mig små tips om layouten, nya idéer om utförande och visade genuint intresse för mitt projekt och för att det i slutändan ska bli som jag vill ha det. Till exempel så startar de inte tryckprocessen om något är fel i filerna. Den omtanken och det intresset för min bok, tror jag inte att jag skulle få, om jag lämnade över trycket till ett nätförlag.Eller om jag lämnade trycket till ett utländskt tryckeri. Min slutsats är att nätförlagen är bra för de som ska ge ut en bok med enbart text. Om du vill göra en snygg bok med bilder och betydande layout, så är mitt råd att du ska hitta ett tryckeri och en kontaktperson som du känner förtroende för. Så att du kan boka in ett möte, när du känner att du behöver, och att ni kan sätta er ner tillsammans och titta på boken.

Om du redan har kunskapen om tryckmetoder, papperskvalitet och erfarenhet av att lämna över en färdigpackad fil till tryck. Så kan du säkert känna dig trygg med att anlita ett nätförlag eller ett utländskt tryckeri.